
Kombucha, fermentowana herbata, ceniona jest za swoje korzyści zdrowotne, m.in. świetnie wpływa na układ pokarmowy. Jej działanie sprawdził na sobie szef działu urody niemieckiego „Vogue’a” Philipp Wehsack. Odkąd codziennie pije kombuchę, jego cera stała się jaśniejsza, a brzuch bardziej płaski. Czy kombucha jest dobra na skórę, jak wpływa na jelita i czy naprawdę jest taka zdrowa – zapytaliśmy ekspertkę, dietetyczkę i lekarkę dermatolożkę, dr Anne Gürtler. Dodatkowo podajemy przepis, jak zrobić kombuchę samemu.
Trendy żywieniowe pojawiają się i znikają. Zapewne pamiętasz szał na soki z selera na Instagramie lub lemoniady z węglem aktywnym, które miały wiązać toksyny w organizmie. Oba przeminęły. Jednym z wciąż utrzymujących się trendów jest trend na sfermentowaną żywność. Redakcja „Vogue’a” również od dawna jest jej wierna.
Redaktorka Desireé Oostland pisała już o tym, dlaczego codziennie pije kefir, a nawet sama go przygotowuje (teraz ja też to robię. To znaczy piję kefir, nie robię go samodzielnie). Redaktorka działu urody Hannah Coates rozpoczyna każdy poranek od wypicia octu jabłkowego. Ja szczerze mówiąc, nie mogę się do niego przekonać. Dlatego od kilku miesięcy prawie codziennie zjadam kilka łyżek kiszonej kapusty – oczywiście świeżej, ze sklepu z produktami ekologicznymi. Bowiem tylko kiszona kapusta zawiera żywe bakterie kwasu mlekowego, które są tak dobre dla mikrobiomu jelitowego. Dobre trzy tygodnie temu zacząłem też codziennie pić kombuchę. Od tego czasu zauważyłem, że mój brzuch jest bardziej płaski, a skóra bardziej promienna. Przypadek? Być może. Ekspertka jednak przyznaje, że istnieje naukowa przesłanka przemawiająca za tym faktem, bo kombucha ma właściwości zdrowotne.
Kombucha a jelita. Dermatolożka wyjaśnia, jaki wpływ na mikrobiom ma fermentowana żywność i czy kombucha jest dobra na skórę
Dermatolożka i dietetyczka dr Anne Gürtler z LVATE w Monachium potwierdza: – Sfermentowana żywność, w tym zarówno kiszona kapusta, jak i kombucha, może pomóc w utrzymaniu równowagi flory jelitowej. Zdrowy mikrobiom jelitowy wspomaga trawienie, wchłanianie składników odżywczych i odporność. A poprzez oś jelita – skóra zdrowe jelita mogą mieć również pozytywny wpływ na skórę. Według ekspertki istnieją nawet badania, które dowodzą, że choroby zapalne twarzy, takie jak trądzik i trądzik różowaty, mogą być również związane ze stanem zapalnym i brakiem równowagi w mikrobiomie jelitowym. Jej wniosek? – Kiszona kapusta i kombucha, będące sfermentowaną żywnością, mogą budować różnorodność w jelitach. Im bardziej zróżnicowany mikrobiom, tym lepsza ochrona naszego zdrowia – mówi dermatolożka.
Kombucha a zdrowie. W jaki sposób probiotyki trafiają do herbaty?
– Kombucha powstaje w wyniku fermentacji – procesu biologicznego, w którym drożdże i bakterie przekształcają cukier w inne substancje, takie jak kwasy, dwutlenek węgla i niewielkie ilości alkoholu – wyjaśnia dr Gürtler. Cukier nie jest zatem „niezdrowym dodatkiem”, ale istotną częścią procesu produkcji napoju herbacianego kombucha.
Dlaczego kombucha zawiera cukier? I czy kombucha jest zdrowa?
Mikroorganizmy potrzebują cukru jako źródła energii. Bez niego pozostają nieaktywne i nie dochodzi do produkcji kombuchy. Jednak większość cukru dodawanego podczas produkcji jest w rzeczywistości rozkładana przez bakterie i drożdże. Mimo to nawet gotowa kombucha zwykle i tak zawiera od 3 do 6 gramów cukru na 100 mililitrów. Dla porównania – cola zawiera około 10 gramów na 100 mililitrów.
Chcąc utrzymać zawartość cukru na jak najniższym poziomie, najlepiej jest przygotować napój kombucha samodzielnie i pozwolić mu fermentować tak długo, jak to możliwe. Im dłuższy czas fermentacji, tym niższa zawartość cukru. Oczywiście ma to również wpływ na smak kombuchy. W zależności od czasu przygotowania kombucha może mieć słodki, kwaśny lub prawie octowy smak.
Przy okazji – alternatywne słodziki, takie jak miód lub syrop z agawy, nie są tak skuteczne, jak konwencjonalny cukier domowy. Jest on najlepszym źródłem pożywienia dla mikroorganizmów.
Jak zrobić kombuchę? Instrukcja krok po kroku
Składniki (na nieco ponad litr kombuchy):
1. 1 litr przefiltrowanej wody
2. 10 gramów czarnej herbaty (na przykład Darjeeling lub Assam)
3. 100 gramów cukru
4. 1 SCOBY (grzybek do kombuchy)
5. 100 ml dojrzałej kombuchy jako starter (możesz użyć gotowego napoju, na przykład z marketu ekologicznego lub sklepu ze zdrową żywnością).
Przygotowanie kombuchy:
1. Przygotuj herbatę: zalej herbatę 1 litrem wody i pozostaw do zaparzenia na 5-10 minut.
2. Dodaj cukier: rozpuść cukier całkowicie w gorącej herbacie.
3. Pozostaw do ostygnięcia: Odstaw herbatę do ostygnięcia do temperatury pokojowej (maks. 30°C) – to ważne, aby SCOBY nie został „ugotowany”. W przeciwnym razie mikroorganizmy zginą.
4. Przygotuj wsad: wlej herbatę do wcześniej dokładnie oczyszczonego naczynia fermentacyjnego, dodaj SCOBY i płyn startowy.
5. Przykryj: przykryj naczynie przepuszczającą powietrze ściereczką (np. gazą lub filtrem do kawy) i zabezpiecz gumką recepturką – nie używaj szczelnej pokrywki!
6. Odstaw do fermentacji: pozostaw do fermentacji na 5-10 dni w temperaturze pokojowej. Im dłuższa fermentacja, tym bardziej kwaśny smak uzyskuje herbata. Wynika to z rozkładu większej ilości cukru.
7. Rozlej do butelek: usuń SCOBY i przecedź kombuchę przez drobne sito. Przelej do butelek.
8. (Opcjonalnie) druga fermentacja: Jeśli lubisz musującą herbatę, możesz dodać do niej 1-2 łyżeczki soku owocowego, imbiru lub jagód w celu nasycenia dwutlenkiem węgla. Ponownie zamknij pojemnik i pozostaw herbatę do fermentacji na kolejne 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie herbata jest gotowa do picia, ale najlepiej smakuje, jeśli wcześniej wstawisz ją do lodówki (nie powinna tam fermentować, ponieważ proces ten nie zachodzi w niskiej temperaturze).
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.