Znaleziono 0 artykułów
06.07.2023

Zalety jogurtu greckiego w codziennej diecie

06.07.2023
(Fot. Getty Images)

Dlaczego jogurt grecki to świetny składnik zbilansowanej diety, czym różnią się jego wersje kaloryczne i w jakich daniach warto po niego sięgać, zdradza redaktorka włoskiego „Vogue’a”, która z jogurtu greckiego uczyniła podstawę swojego codziennego śniadania.

Kiedy po raz pierwszy spróbowałam jogurtu greckiego, wydał mi się mało dietetyczny. Było gorące letnie popołudnie, więc dodałam do niego trochę truskawek. Pamiętam, że to połączenie nie było złe. W jego kremowej konsystencji odnalazłam podobieństwo do lodów i chociaż kwasowość wersji beztłuszczowej przyprawiła mnie o mdłości w porównaniu do słodkich jogurtów, do których byłam przyzwyczajona, szybko polubiłam jego smak. Dziś, jedząc jogurt grecki codziennie od ponad trzech lat, wiem, że nie ma powodu, by kojarzył się z czymś mało sycącym i kwaśnym. Osoby, które rezygnują z jogurtu greckiego w swojej diecie, tracą wiele korzyści zdrowotnych i pyszną przekąskę w ciągu dnia.

Rodzaje jogurtu greckiego

W procesie produkcji jogurt grecki przechodzi o jeden etap fermentacji oraz filtracji więcej niż zwykły jogurt, dlatego jest gęstszy i bardziej kremowy. Do jego wytworzenia potrzeba więcej mleka, zawiera za to mniej wody, ale więcej składników odżywczych. W oryginalnej, mniej filtrowanej wersji, pełny jogurt grecki ma wysoką zawartość tłuszczu, zawierając go około 9 g na 100 g produktu, co oznacza wyższe spożycie kalorii, a co za tym idzie, dłuższe poczucie sytości (ze względu na zrównoważony stosunek tłuszczu do białka). Ma też bardziej wyrazisty smak, który tracą odtłuszczone wersje 5-procentowe lub 2-procentowe. Z drugiej strony jogurt 0 proc., który jest najbardziej popularny, jest mniej kaloryczny ze względu na brak tłuszczu, ale w konsekwencji smakuje bardziej jak ser śmietankowy niż jogurt naturalny.

Zalety jogurtu greckiego

Korzystny wpływ jogurtu greckiego wiąże się głównie z jego wysoką zawartością przyswajalnego, tj. gotowego do spożycia, białka pozwalającego utrzymać odpowiednią masę ciała. Cechuje się też niską zawartością cukru i laktozy (a nawet ich brakiem), dlatego może być spożywany również przez osoby cierpiące na cukrzycę i uczulone na produkty mleczne. Zawarte w nim probiotyki, znane również jako bakterie kwasu mlekowego, dbają o równowagę flory jelitowej, ułatwiają wchłanianie witamin i minerałów w organizmie, równoważą metabolizm, a także zmniejszają wzdęcia brzucha. Jogurt grecki ma wysokie stężenie minerałów, w tym wapnia, ale także rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B i witaminy A (retinolu), a także aminokwasu leucyny, który zwiększa poczucie sytości i zmniejsza potrzebę ciągłego podjadania, co sprawia, że jogurt ten jest odpowiedni w dietach odchudzających, ale także dla tych, którzy prowadzą intensywny tryb życia i chcą czuć się najedzeni przez dłuższy czas.

(Fot. Getty Images)

Dlaczego jogurt grecki zjedzony na śniadanie zmniejsza napady głodu?

Jogurt grecki spożywany rano dostarcza porcji białka na samym początku dnia i utrzymuje poziom cukru we krwi na odpowiednim poziomie. Metabolizm działa inaczej, gdy jesz śniadanie z jogurtem greckim, w przeciwieństwie do np. tradycyjnego włoskiego śniadania składającego się z cappuccino i ciastka, po którym człowiek szybko czuje się senny. Jogurt grecki jest kluczem do zbilansowanego śniadania, zapewniając podobną przyjemność, co spożywanie kremowego cappuccino lub dekadenckiego ciasta, ale wykluczając cukry, które powodują skok po nocnej głodówce. Osobiście, odkąd przestałam stosować dietę i wypróbowałam nowych kombinacji, mieszając z jogurtem greckim płatki zbożowe, owoce i tłuszcze, takie jak naturalne masło orzechowe, a nawet dodając kilka ciasteczek, trochę z łakomstwa, a trochę dla dekoracji, nie jestem już głodna w godzinę po śniadaniu. W końcu rozumiem, o co chodzi, gdy mowa jest o biodostępnej żywności, która jest łatwo przyswajalna przez organizm.

Najlepsze przepisy na posiłki z jogurtem greckim

Wiele osób omija jogurt grecki ze względu na jego rzekomą kwasowość. Jak pisałam, różni się ona w zależności od ilości tłuszczu w nim zawartego: im jest go mniej, tym smak jest bliższy smakowi serka śmietankowego. Jogurt grecki to bogate i niezwykle wszechstronne pożywienie, dlatego warto go wypróbować we wszystkich wersjach, zanim zrozumie się, w jakim stopniu można go wykorzystywać w gotowaniu, nie powodując zakwaszania potraw.

Jeśli chodzi o słodką stronę, jedną z kombinacji pozwalających w pełni docenić jogurt grecki jest wersja skropiona miodem i posypana orzechami. To prawdziwy deser bez nadmiaru cukru o przyjemnym smaku. Połączenie dżemu, czekolady i oczywiście owoców, od sezonowych po tropikalne, takie jak mango i papaja, to świetny pomysł na zdrową słodką kombinację. Ze wszystkich wyżej wymienionych składników można też przygotować pyszny koktajl.

W przypadku przepisów na słono jogurt grecki będzie stanowił idealną bazę do tworzenia sosów ze świeżymi lub pikantnymi przyprawami, czego przykładem są słynne sosy jogurtowe z krajów Bliskiego Wschodu stworzone z jogurtu (również greckiego), soli, mięty, cytryny i oliwy. Istnieją również klasyczne dipy, które można przygotować przez zmieszanie jogurtu greckiego, posiekanego szpinaku, czosnku, cytryny i szafranu. Jogurt grecki jest również doskonałym składnikiem dodawanym do wypieków, takich jak omlety, aby uczynić je bardziej kremowymi i bogatymi w białko. Może być także stosowany do słodkich i pikantnych ciast, zastępując część masła i jajek, aby stworzyć lżejszą wersję, nie tracąc przy tym nic na puszystości ciasta.

Artykuł ukazał się oryginalnie na Vogue.it.

Irene Coltrinari
Proszę czekać..
Zamknij