Znaleziono 0 artykułów
23.06.2025

Młodą kapustę z sosem soubise przygotujemy bez wychodzenia z domu

23.06.2025
Klub kolacyjny AMAM, czyli Maja Padzik i Anita Rudnicka, dzieli się przepisem na pieczoną kapustę z sosem soubise, z orzeszkami pinii i zielonym jabłkiem / Fot. Filip Preis

Na młodą kapustę czekamy całą zimę. W czerwcu smakuje najlepiej, gdy jest chrupiąca i delikatna. Klub kolacyjny AMAM, czyli Maja Padzik i Anita Rudnicka, dzieli się przepisem na pieczoną kapustę z sosem soubise, z orzeszkami pinii i zielonym jabłkiem. Wszystkie składniki możemy znaleźć na delio supermarket online.

Sezonowość od lat wyznacza rytm gotowania Mai Padzik i Anity Rudnickiej z klubu kolacyjnego AMAM. Latem szczególnie chętnie sięgają po młodą kapustę, idealną do pieczenia i podawania z kremowym sosem oraz orzeźwiającymi dodatkami. Jednym z ich pomysłów jest pieczona kapusta z sosem soubise, jabłkiem i karmelizowanymi orzechami pinii.

W tym przepisie wszystko zaczyna się od przygotowania kapusty

Należy ją pokroić na ćwiartki i zamarynować w mieszance jasnej lub czerwonej pasty miso, miodu, sosu sojowego i roztopionego masła. Ta marynata sprawi, że podczas pieczenia liście się skarmelizują. Najlepiej zostawić kapustę w tej mieszance na godzinę albo nawet dłużej, jeśli czas pozwala, a później piec przez około 40 minut w 180 stopniach.

W międzyczasie można przygotować sos soubise. Kluczem do jego smaku są szalotki – pokrojone drobno i duszone na maśle przez około 20 minut. Następnie wystarczy dodać śmietankę, odrobinę soli, szczyptę gałki muszkatołowej, gotować kilka minut i zmiksować na gładko. Jeśli zależy nam na aksamitnej konsystencji, warto przetrzeć sos przez sitko.

Wszystkie składniki możemy znaleźć na delio supermarket online / Fot. Filip Preis

Tuż przed podaniem dania zadbajmy o dodatki

Orzeszki pinii krótko prażymy na suchej patelni, zdejmujemy z ognia i mieszamy z miodem, solą oraz płatkami chili. Dzięki temu stają się karmelowe, lekko pikantne i świetnie kontrastują z delikatną kapustą. Kwaśne jabłko kroimy w cienkie plasterki, a listki świeżej mięty zrywamy prosto z doniczki.

Kapustę układamy na warstwie kremowego sosu, posypujemy orzeszkami i jabłkiem. To danie rewelacyjnie dopełni bezalkoholowy gimlet na bazie ginu 0, z sokiem z limonki i syropem z herbaty Earl Grey. Wystarczy zaparzyć herbatę, przecedzić i połączyć z cukrem w równych proporcjach.

Wszystkie składniki można znaleźć w delio supermarket online. Zakupy przychodzą tego samego dnia, prosto pod nasze drzwi. – Jakość to dla nas priorytet, dlatego warzywa i owoce często trafiają do nas bezpośrednio od zaufanych dostawców. Dzięki temu mamy pełną kontrolę nad ich świeżością i smakiem. Przykładem są nasze szparagi, które przyjeżdżają prosto od pana Czarka z Lubelszczyzny. Oferujemy szeroki wybór sezonowych produktów, więc niezależnie od pory roku każdy znajdzie u nas coś dla siebie – wyjaśnia Krzysztof Grądziel, Head of Category Management Żabka Jush & delio Lite e-Commerce.

Aleksandra Kupras
  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Młodą kapustę z sosem soubise przygotujemy bez wychodzenia z domu
Proszę czekać..
Zamknij