Znaleziono 0 artykułów
17.11.2020

Sezonowe jedzenie dobre dla zdrowia i planety

Fot. Coco Capitan / ArtPartner

Sezonowe jedzenie zawiera więcej składników odżywczych. Jest też korzystne dla środowiska, bo zmniejsza koszty produkcji i transportu. – Jedzenie sezonowe może być naprawdę tanie, pod warunkiem, że wiemy kiedy i na jakie produkty zwracać uwagę – mówi ekspertka od zdrowego żywienia Amelia Freer.

Czym jest jedzenie sezonowe?

To spożywanie produktów krótko po ich zebraniu. Na ogół oznacza to żywność lokalną, uprawianą we własnym kraju lub pochodzącą od bliskich sąsiadów. Coraz więcej sklepów i restauracji zaopatruje się w większość składników w promieniu kilku kilometrów od siedziby. Tak lokalne zaopatrzenie oznacza również sezonowość, bo produkty lokalne zmieniają się znacznie w zależności od pory roku.

Sezonowość była z nami od zawsze, bo nie było innej dostępnej żywności niż ta, która rosła lub mogła być złapana na miejscu.

Fot. Cassidy Kelley

Dlaczego coraz częściej odżywiamy się sezonowo?

Podobne artykułyWzmocnienie układu odpornościowego Tish Weinstock W ubiegłym stuleciu nastąpiła ogromna zmiana w sposobie produkcji, wytwarzania i przetwarzania żywności. Zrezygnowaliśmy z cykliczności, co odbiło się na środowisku i naszym zdrowiu. Nic więc dziwnego, że zaczynamy o tym więcej myśleć.

Sezonowe jedzenie na pewno nie ogranicza się do krajów rozwiniętych. To absolutna konieczność dla milionów ludzi na całym świecie, którzy polegają na uprawie własnych produktów, aby wyżywić siebie i swoje rodziny. Fachowa wiedza na temat cyklicznego przebiegu okresu wegetacyjnego różnych upraw jest niezbędna do przetrwania.

Jakie korzyści zdrowotne wynikają ze spożywania produktów sezonowych?

Jedzenie sezonowe może pomóc zoptymalizować koncentrację niektórych mikroskładników odżywczych i fito-składników zawartych w produkcie. Taka żywność smakuje.

Dzięki międzynarodowym dostawom możemy jeść te same pięć porcji warzyw i owoców dziennie przez cały rok. Są one zawsze dostępne w supermarkecie, niezależnie od kosztów podróży i jej długości. Sezonowość oznacza różnorodność, a różnorodność produktów oznacza różnorodność składników odżywczych.

Fot. Ashley Winkler

Dlaczego wybieranie takich produktów jest lepsze dla środowiska?

Ta odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Jeśli moglibyśmy jeść tylko sezonowe, to prawdopodobnie miałoby to najkorzystniejszy wpływ na środowisko.

W wielu miejscach na świecie możemy kupić skrzynki z lokalnie uprawianymi owocami i warzywami. Kluczem jest ustalenie całkowitych środowiskowych kosztów produkcji i transportu. Jest mało prawdopodobne, aby uprawa pomidorów w ogrzewanych szklarniach w Wielkiej Brytanii była korzystniejsza dla środowiska niż wysyłanie ich z Hiszpanii.

Ogólnie rzecz biorąc, zakupy i jedzenie w sposób zrównoważony rozpoczynają się od świadomości i chęci zakwestionowania utrwalonych nawyków zakupowych – czytania etykiet, zadawania pytań, prowadzenia własnych badań i podjęcia decyzji, że dbałość o środowisko naturalne będzie priorytetem przy zakupach. Nie chodzi o bycie doskonałym, ale o bycie na tyle otwartym, by krok po kroku zmieniać nasze podejście.

Jaki błąd popełniamy, myśląc o jedzeniu sezonowym?

Podobne artykułyGisele Bündchen: Chrońmy Matkę Ziemię Wysłuchała Emily Chan To, że jest kosztowne lub dostępne tylko dla nielicznych, którzy kupują wyłącznie na ekologicznych targach. Sezonowe produkty są w rzeczywistości bardziej dostępne, co prawie zawsze oznacza, że kosztują mniej. Jedzenie sezonowe może być naprawdę tanie, pod warunkiem, że wiemy kiedy i na jakie produkty warto zwracać uwagę.

Fot. Tolga Ahmetler

Jak wiedzę przekładasz na życie codzienne?

Robię wszystko, co w mojej mocy, aby zminimalizować zakup żywności, która była transportowana drogą powietrzną (trochę mniej martwię się o tą, która podróżuje drogą morską, ponieważ jej wpływ na środowisko jest mniejszy) oraz taką, która mogła przyczynić się do wylesiania poprzez rosnący popyt na uprawy tropikalne.

Istnieją różne rodzaje żywności, które nadają się na długie przechowywanie: rośliny strączkowe, pełnoziarniste, orzechy, nasiona, oleje, warzywa korzeniowe oraz mrożone. Możemy się nimi cieszyć przez cały rok, nie martwiąc się, czy są sezonowe, czy nie.

Tish Weinstock
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę