Znaleziono 0 artykułów
18.08.2020

Najlepsze pizzerie świata

18.08.2020
Tutti Santi (Fot. Materiały prasowe)

Valerio Valle ma koncie prestiżowe tytuły mistrza Włoch, Europy oraz wicemistrza świata w pizzy klasycznej. Specjalnie dla nas  pizzaiolo przygotował przewodnik po lokalach z najlepszą pizzą. Jeden z nich mieści się w Warszawie!

I Tigli San Bonifacio (Werona, Włochy)

W I Tigli Simone Padoan odbyła się rewolucja. Simone jako pierwszy zmienił tradycyjną pizzę w danie haute cuisine. Znajdziecie tam bogaty wybór składników oraz ponad osiem różnych rodzajów ciast. Menu zmienia się co sezon. Ceny są dość wysokie, ale pizze są niezwykłe.

Antica pizzeria Da Michele (Neapol, Włochy)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sorridiamo al weekend con lei. 😁 Che avete capito? Con la nostra regina, la margherita! 🍕 😋 Grazie ad @anastasia.hm per lo scatto. ~~~ Siamo aperti tutti i giorni, a pranzo e a cena. Si consiglia di prenotare al numero 081 5539204 (chiamare dalle 9 alle 11 e dalle 17 alle 19). Orari: lun - giov 11:30-15, 18:30-22 ven, sab, dom 11:30-15, 18:30-23:00 ~~~ Attenzione: dopo 10 minuti di ritardo, la prenotazione decade automaticamente. ~~~ Ancora attivi i servizi di asporto, senza prenotazione, e il delivery attraverso l’app Uber Eats. #damichele #pizzeriadamichele #iltempiodellapizza #micheleintheworld #lanticapizzeriadamichele @fiordagerola @mulinocaputo @oliomasturzo @solea_srl @soleasrl @ubereats

Post udostępniony przez L'antica Pizzeria Da Michele (@pizzeriadamichele)

W Michele możecie skosztować tradycyjnej pizzy neapolitańskiej: pysznej w swojej prostocie. Ceny są bardzo przystępne, pizza jest duża, ale można wybrać tylko trzy warianty: margherita, marinara i margherita extra. 

La Sorgente (Guardiagrele, Włochy)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

«E quindi uscimmo a riveder le stelle.» (Inferno XXXIV, 139) 📃 In base alle disposizioni della Regione Abruzzo, da lunedì 18 maggio la pizzeria torna operativa. 🔴 DAL LUNEDÌ ALLA DOMENICA ▪️Pranzo 12:00 - 14:30 ▪️Cena 19:00 - 24:00 🔴SABATO E DOMENICA ▪️Cena 19:00 - 23:00 ☎️ Le prenotazioni obbligatorie vengono effettuate telefonicamente al num. 0871800111 o 3472600387. ❗L'accesso al locale è consentito solo se dotati di mascherina, rispettando la dovuta distanza interpersonale. 📌 Il nostro locale è sanificato e sterilizzato quotidianamente con il sistema dell'ozonizzazione, secondo le disposizioni ministeriali. #guardiagrele #abruzzo #50toppizza #gamberorosso #slowfooditalia #identitagolose

Post udostępniony przez La Sorgente (@lasorgente_pizzeria)

Doskonała równowaga między prostotą a eksperymentem. Serwowana tam pizza jest bardzo lekka, krucha, z dodatkami ze składników pochodzących z okolicznych terenów Abruzji. Oprócz tradycyjnej włoskiej pizzy skosztujecie tam również pizzę „in pala” (serwowana na drewnianej łopacie) i ekskluzywne kompozycje autorstwa samego bossa,Arcangelo Zulli.

Pepe in Grani (Caiazzo, Włochy)

Pepe in Grani oferuje pizzę neapolitańską w wersji dla smakoszy. Jej wyjątkowe ciasto rozpływa się w ustach. Najwyższej jakości składniki i ich wyjątkowe kompozycje są wynikiem eksperymentów, dzięki którym pizzeria regularnie zdobywa w przewodnikach tytuły „najlepszej pizzerii na świecie”. To miejsce, którego miłośnik neapolitańskiej pizzy zdecydowanie nie może przegapić. 

Valerio Valle (Fot. Materiały prasowe)

Vinoteket (Oslo, Norwegia)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Høst på Vinoteket. Pizza med krabbe og pizza med steinsopp. Velkommen 🍕🍷🍾#pizzagourmet #visitoslo

Post udostępniony przez Vinoteket (@vinoteketoslo)

Projekt Vinoteket narodził się z chęci sprowadzenia nowoczesnej pizzy na naturalnym zakwasie do Oslo. Można tam wybierać między pizzą klasyczną a wykwintną, a dodatkowo łączyć te pozycje z norweskimi winami. Rezultatem jest wyrafinowana pizza w przyjaznym miejscu, które spełnia oczekiwania wymagających gości.  

Al Taglio (Sydney, Australia)

Al Taglio to dzieło Enrico Sgarbossa, włoskiego emigranta, który marzył o tym, by sprowadzić do Australii najwyższej jakości nowoczesną pizzę. Pierwsze lata były trudne. Koncepcja wykwintnej pizzy była dla mieszkańców Sydney czymś zupełnie nowym, ale z czasem pizzeria Al Taglio stała się symbolem dobrej włoskiej pizzy. Z długo dojrzewającym, kruchym ciastem, smakiem mielonej mąki i wysokiej jakości sezonowymi produktami, które sprawiają, że jest to jedna z najlepszych pizzerii na świecie.  

Tutti Santi (Warszawa, Polska)

Tutti Santi (Fot. Materiały prasowe)

Można zjeść wyśmienitą pizzę klasyczną, ale uwagę przyciąga też wyjątkowy wystrój. Tajemnicą jest receptura ciasta, które rośnie do 72 godzin (składniki sprowadza się z Włoch). Dzięki temu pizza jest sycąca, ale lekkostrawna. Dużym plusem Tutti Santi jest bogaty wybór kombinacji smakowych – od pizz premium przez pizze bianci na białym sosie po pizze prawdziwych tradycjonalistów. W menu znajdują się również specjalne propozycje dla wegan. 

Tutti Santi (Fot. Materiały prasowe)

Napoli Sta ca (Tokio, Japonia)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🇮🇹 Oggi parliamo di una regione anche più a sud della Campania. La pizza Calabrese: ricotta, nduja e salame piccante. Bellissima anche a vederla 🇬🇧 Today we are talking about a region even further south of Campania. Calabrese pizza: ricotta, nduja and spicy salami. Also beautiful to see it #ナポリスタカ #渋谷 #東京タワー #東京 #イタリア #世田谷 #ペッペ #情熱 #パッション #インスタ映え #いいね返し #ファインダー越しの私の世界 #ランチ #tokyo #japan #fashionfood #food #foodpic #italianfood #pizza #ピザ #chefstagram #working #chefchaouen #myjob #instafood #foodpost

Post udostępniony przez Peppe Napoli sta’ca” (@peppe_napoli_sta_ca)

Giuseppe Errichiello to prawdziwy neapolitańczyk, który stworzył dwa lokale z pizzą neapolitańską w środku gigantycznej metropolii. Pizza jest doskonała, dobrze wypieczona, dobrze wyrośnięta i z dodatkiem najwyższej jakości składników. Dzięki ogromnej pasji i gościnności szefa Peppe wizyty w Napoli Sta ca to niesamowite doświadczenie.

Magnà (Paryż, Francja)

Tutaj pizzę neapolitańską jada się owiniętą w… papier. To streetfoodowa wersja pizzy neapolitańskiej, czyli stary neapolitański sposób jedzenia pizzy w drodze. We Francji, ale nie tylko tam, właściciel Jullien Serri uchodzi za jednego najlepszych ekspertów od pizzy. 

Pizzeria Jolly (Schoenau, Niemcy)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pizzavegana #pizzazucca

Post udostępniony przez Andrea Antoccia (@andreaantoccia)

W pizzerii Jolly ukrywa się mistrz świata w pizzach wegańskich, Andrea Antoccia. Andrea oferuje cienką pizzę, wypiekaną w piecu opalanym drewnem. Wegańskie pizze to oczywiście jego specjalność. Nie można przegapić „Dolce Vita” z kremem z cykorii, czarną solą, tofu z makiem, żółtymi pomidorami koktajlowymi, wegańską mozzarellą i cytrynową pianką. 

Valerio Valle
Proszę czekać..
Zamknij