Znaleziono 0 artykułów
03.04.2020

Świąteczne śniadanie z dostawą do domu

03.04.2020
Gado Catering (Fot. Materiały prasowe)

W tym roku Wielkanoc spędzimy raczej kameralnie, często widząc się z bliskimi jedynie przez komputer. Tym bardziej warto pomyśleć o wyjątkowo dobrym jedzeniu. Oto kilka sprawdzonych restauracji, w których można zamawiać wielkanocne przysmaki.

Belvedere

Belvedere (Fot. Materiały prasowe)

Restauracja mieszcząca się w Łazienkach Królewskich słynie z polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. 

Wieloletnie doświadczenie plus ekipa kucharzy kierowana przez Sebastiana Olmę to argumenty zdecydowanie przemawiające za tym, by skosztować w święta dań z Belvedere. 

W specjalnie przygotowanym świątecznym menu można wybierać z aż 10 jajecznych przystawek (np. jajka faszerowane łososiem lub pastą z ciecierzycy, sałatka jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim i selerem naciowym, pasta jajeczna z tuńczykiem i oliwkami). Obok wielkanocnych klasyków (sałatka jarzynowa, pasztet z dziczyzny) w karcie znalazły się także nieco bardziej oryginalne dodatki, np. majonez szafranowy, sałatka z kalarepy i zielonego ogórka czy marynowana troć w towarzystwie chrzanu, gotowanej soczewicy i warzyw. Wśród słodkości, bez których trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół, znajdziemy na przykład sernik pieczony z bakaliami, mazurek z kajmakiem czy klasyczne ciasto drożdżowe.

Zamówienia do 8 kwietnia.

www.belvedere.com.pl/

Bibenda i Fest

Bibenda (Fot. Materiały prasowe)

Bibenda to jedzenie, które jest stworzone do tego, by się nim dzielić. Nie powinno więc dziwić, że restauracja postanowiła zadbać także o smak spotkań przy świątecznym stole. 

W wielkanocnym menu znajdziemy oczywiście pozycje obowiązkowe, jak żur na domowym zakwasie żytnim, jajka do samodzielnego faszerowania (w zestawie m.in. musy z wędzonego jesiotra z koprem włoskim i kwaśną śmietaną oraz grzybowy), firmowe białe kiełbaski, łopatkę jagnięcą czy konfitowane kacze udka. Do tego wybór słoiczków z dodatkami: ćwikłą, sosem żurawinowym do wędlin i serów czy kiszoną czerwoną kapustą. Czekają też flagowe desery Festu: mus chałwowy i sernik cytrusowy.

Zamówienia do 6 kwietnia.

www.facebook.com/festportczerniakowski/

Brasserie Warszawska

Brasserie Warszawska (Fot. Materiały prasowe)

Brasserie Warszawska to miejsce, gdzie francuski sznyt spotyka się z klimatem przedwojennej Warszawy. I w podobnym stylu utrzymane jest tutejsze menu wielkanocne. 

Zamiast większych dań dla kilku osób restauracja proponuje catering oparty na pojedynczych porcjach. Wśród oferowanych przystawek figurują m.in. jajka faszerowane po polsku czy schab po warszawsku z sosem chrzanowym, a wśród dań głównych można wybierać m.in. między dorszem w emulsji maślanej czy pieczenią jagnięcą z sosem demi-glace, które można uzupełnić dodatkami, np. domową ćwikłą, glazurowaną marchewką z estragonem czy kopytkami z masłem szczypiorkowym. W Brasserie zamówić można także świetny chleb na zakwasie, wypiekany w bratniej restauracji Rozbrat 20.

UWAGA: Specjalną ofertę przygotowały także pozostałe restauracje z Grupy Ferment, m.in. Kieliszki na Próżne oraz Butchery and Wine. Informacji należy szukać na ich stronach.

www.brassseriewarszawska.pl

Kieliszki na Próżnej (Fot. Materiały prasowe)

Ale Wino

Ale Wino (Fot. Materiały prasowe)

Niezwyczajne czasy przynoszą niezwyczajne rozwiązania. I tak, po raz pierwszy w historii, menu wielkanocne oferuje Ale Wino.

W menu: pasty z wędzonego dorsza z ziołami albo z hummusu z koperkiem i czosnku niedźwiedziego, do jaj lub do alewinowego razowego pieczywa (dostępne na zamówienie), wybór zimnych przystawek (pâté z wątróbek z porto i konfiturą z cebuli, sałatka jarzynowa z mangoldem, terrina z kurczaka zagrodowego z młodymi warzywami i lubczykiem) oraz ciepłe dania takie jak żur na zakwasie z grzybami i białą kiełbasą, gołąbki z kapusty z kaszą jaglaną i grzybami czy pieczone białe kiełbaski z duszoną w piwie kapustą, ziołowymi spaetzlami i sosem jabłkowo-cydrowym. Większość porcji przygotowano dla dwóch osób.

Zamówienia do 8 kwietnia.

www.alewino.pl

Eden Bistro

Wegańskie święta? Nie ma sprawy. Dietę roślinną oferuje Eden Bistro. Do świątecznego menu restauracji trafiły m.in. żurek z grzybami zabielany roślinnym odpowiednikiem śmietanki, pâté grzybowe z wiśniowym sosem bbq oraz warzywny pasztet z morelami czy wegańska sałatka jarzynowa.

www.facebook.com/eden.bistroo/

Gado Catering

Gado Catering (Fot. Materiały prasowe)

Jedna z najbardziej lubianych warszawskich firm cateringowych, znana nie tylko z dań smacznych, ale i pięknych niczym z Instagrama. 

Wśród wielkanocnych propozycji znaleźć można m.in. amarantowe, marynowane w buraczkach jajka z majonezem kaparowym czy jajka faszerowane z wędzonym pstrągiem, koperkiem i szalotką, sałatkę jarzynową podkręconą marynowaną dynią czy pâté z kurzych wątróbek. 

Propozycje dla wegetarian i wegan wymykają się nieco ze sztywnych ram wielkanocnej klasyki (np. terrina z grillowanego bakłażana i cukinii z serem feta z miętą, pasta z pasternaku z miodem, pasztet wegański z soczewicy z marchewką). Wśród dań obiadowych pojawiają się m.in. wegański krem z białych warzyw z chrzanem oraz tradycyjny żurek z jajkiem, biała kiełbasa pieczona z chrzanem czy szparagi gotowe do grillowania z oliwą ze skórką cytrynową. 

Ofertę uzupełniają słodkości, m.in. mazurek z czarną porzeczką i różą lub suszonymi owocami i białą czekoladą, sernik chałwowy czy z malinami.

Uwaga: Zaopatrzymy się tutaj także w wina naturalne, dobrane z myślą o świątecznych potrawach, oraz pieczywo na zakwasie z Supperlardo.

Zamówienia do 7 kwietnia.

www.facebook.com/GADOcatering/

Mięsny

Mięsny (Fot. Materiały prasowe)

W wielkanocnym menu Mięsnego znaleźć można szeroki wybór robionych na miejscu wędlin i kiełbasek (m.in. kiełbasa biała, pastrami, schab pieczony ze śliwką, glazurowany boczek, rostbef czy lubiana przez stałych klientów porchetta), a także wyselekcjonowanych produktów z małych rzemieślniczych manufaktur (np. kabanosy i pasztety). 

Zaopatrzymy się tutaj także w podstawowy nabiał oraz sosy i dodatki do wędlin.

Zamówienia do 5 kwietnia. 

www.facebook.com/miesnydeli/

Mięsny (Fot. Materiały prasowe)

Przegryź

Przegryź (Fot. Materiały prasowe)

Domowo, tyle że z restauracji. W Przegryziu kupimy żurek (tradycyjny lub wegetariański), tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem, faszerowane boczniakami i estragonem jajka w skorupkach czy pasztety (drobiowy lub wegański) oraz niezbędne wielkanocne dodatki, takie jak ćwikła czy sos tatarski. 

Na świąteczny obiad Przegryź proponuje pieczone w całości kurczaka lub kaczkę w majeranku. W ofercie także desery z repertuaru Przegryzia oraz sąsiedniej Cukierni Kukułka.

www.facebook.com/Przegryz

Wino na Wielkanoc

Jeśli musimy uzupełnić zapasy domowej półki na wino lub szukamy win, które będą świetnie pasować do konkretnych wielkanocnych dań, najlepiej zdać się na fachowców. Specjalne świąteczne zestawy lub inne propozycje z dostawą do domu oferują m.in. Ale Wino, Winoblisko, Gado Catering (wina naturalne) oraz Wine Corner.

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij