Znaleziono 0 artykułów
29.10.2021

10 miejsc w Polsce, gdzie zjecie przepysznie

29.10.2021
Owczarnia Lefevre, Kiersztanowo (Fot. Katarzyna Ciejka / Travelicious)

Trwająca osiem tygodni podróż po Polsce, której rezultatem jest specjalne wydanie „Vogue Travel”, obfitowała we wrażenia. Było pięknie, interesująco, zaskakująco i smacznie. Razem z Katarzyną Ciejką z bloga Travelcious odwiedziłyśmy pięć regionów: Lubelszczyznę, Warmię i Mazury, Podhale, Dolny Śląsk i Kaszuby. Wybór jedynie 10 miejsc, w których trzeba coś zjeść koniecznie, nie był oczywiście łatwy. Ale próbujemy! 

Dolny Śląsk

Winnica Silesian, Bagieniec

Winnica Silesian, Bagieniec (Fot. Małgorzata Minta)

Rodzinna Winnica położona jest kilkadziesiąt kilometrów od Wrocławia. W butelkach zamknięto nie tylko wiedzę i umiejętności, ale także pasję do celebrowania życia. W sezonie na terenie winnicy często odbywają się pikniki, koncerty, a nawet kolonie dla dorosłych.

Polna Zdrój, Wleń

Polna Zdrój, Wleń  (Fot. Małgorzata Minta)

Magiczne miejsce w Kotlinie Jeleniogórskiej. Właściciele, Magdalena i Mateusz, zadbali o każdy detal: przestrzenie zdobią wyszperane antyki, odrestaurowane meble, ale także designerskie lampy czy współczesna polska sztuka. Wysmakowanemu wnętrzu towarzyszy równie wysmakowana kuchnia prowadzona według autorskich pomysłów Magdaleny. 

Polna Zdrój słynie z organizowanych tu bajkowych uroczystości weselnych, ale wyprawiane są też prywatne kolacje z widokiem na Śnieżkę.

Pałac Kamieniec

Pałac Kamieniec  (Fot. Małgorzata Minta)

Butikowy hotel w pięknie odrestaurowanym pałacu.

Warmia

Kwaśne Jabłko, Świątki

Kwaśne Jabłko, Świątki (Fot. Katarzyna Ciejka / Travelicious)

Siedlisko oraz manufaktura rzemieślniczych cydrów, do których wytwarzania używane są jabłka dawnych odmian z ekologicznych sadów właścicieli, ale też z samotnych, opuszczonych drzew liczących dziesiątki lat. W Kwaśnym Jabłku warto spróbować kuchni opierającej się na warzywach i owocach z własnych upraw oraz smakołykach od okolicznych zaprzyjaźnionych producentów.

Owczarnia Lefevre, Kiersztanowo 

Owczarnia Lefevre, Kiersztanowo (Fot. Katarzyna Ciejka / Travelicious)

Manufaktura owczych serów we francuskim stylu. Raj dla podniebienia.

Kaszuby

Bioły Trus / Leśny Dwór, Sulęczyno 

Bioły Trus / Leśny Dwór, Sulęczyno (Fot. Małgorzata Minta)

Świetne miejsce, aby spróbować kaszubskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. W menu autorstwa Marcina Popielarza, jednego z najlepszych polskich szefów kuchni, królują słodkowodne ryby, sezonowe warzywa, ale także raki czy dziczyzna. Świetne połączenie tradycji z nowym duchem.

Ceramika Pure Clay, Rumia 

Autorska pracownia ceramiczna Katarzyny Szczepańskiej. Powstające tu formy cechują się organicznymi kształtami, ciepłymi, naturalnymi kolorami oraz przyjemnymi w dotyku teksturami. Tych naczyń nie chce się wypuszczać z dłoni.

Lubelszczyzna

Water and Wine, Nałęczów

Water and Wine, Nałęczów (Fot. Małgorzata Minta)

Jedna z najlepszych polskich restauracji i niewątpliwie jeden z najciekawszych polskich projektów gastronomicznych. Podczas kameralnych kolacji degustacyjnych spróbować można nowoczesnej polskiej kuchni oraz najlepszych lokalnych produktów, a także plonów z przyrestauracyjnej farmy, przetworów robionych przez kucharzy czy miodów z własnej pasieki.

Podhale

La Mano, Zakopane

Najlepsza kawa w Zakopanem. Odnajdą się tu zarówno zwolennicy klasycznego espresso, jak i fani alternatywnych metod przyrządzania kawy. Dominują ziarna z polskich i zagranicznych mikropalarni, można je kupić także na wynos. Na miejscu zaopatrzymy się także w drobne akcesoria kawowe, a także naturalne wina i cydry.

Zakopiańska, Zakopane

Zakopiańska, Zakopane (Fot. Katarzyna Ciejka / Travelicious)

Idealny balans między tradycją a współczesnym gustem. Kartę tworzą lokalne, wyszukane przez szefa kuchni produkty, dzięki którym w Zakopiańskiej można poczuć prawdziwy smak Podhala. 

PS Warto tu wpaść na śniadanie, choćby na świetne naleśniki.

Więcej podróżniczych inspiracji znajdziecie w „Vogue Travel” – to prezent, który otrzymacie wraz z listopadowym wydaniem „Vogue Polska”. Dostępne we wszystkich punktach sprzedaży oraz na Vogue.pl. 

(Fot. Katarzyna Ciejka/Travelicious)

 

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę