
Proszki białkowe są w modzie. „Clear protein”, czyli izolat białka serwatkowego, stał się wiralem na TikToku. Takie suplementy są lepiej tolerowane niż koncentraty białka serwatkowego. Ekspertki radzą, jak je stosować.
Coraz więcej mówi się o zdrowiej diecie bogatej w białko. Popularny napój na bazie proszku białkowego, dostępnego w różnych smakach – od wanilii przez ciasteczka i czekoladę po truskawki lub banany – może jednak u niektórych wywoływać problemy żołądkowe.
„Clear protein”, czyli izolat białka serwatkowego, wypełnia lukę na rynku. – Ten koktajl zawiera białko, ale nie jest zbyt ciężki – mówi dietetyczka Lauren Manaker. Ale czy naprawdę warto go spróbować?
„Clear Protein” to lżejsza alternatywa dla kremowych koktajli białkowych
Jak wyjaśnia Samantha Dieras, dyplomowana pielęgniarka w szpitalu Mount Sinai, izolat białka serwatkowego to rodzaj proszku białkowego, który został poddany dalszej obróbce w celu usunięcia tłuszczów, laktozy i innych pochodnych mleka. Tak powstał suplement diety o wysokim stężeniu białka, który można łatwo rozpuścić w wodzie. Powstały napój ma konsystencję soku.
– „Clear Protein” to lżejsza alternatywa dla kremowych koktajli białkowych. Wytwarza się ją z hydrolizowanego izolatu serwatki. Smakuje, jak woda smakowa wzbogacona białkiem. Zazwyczaj smaki „Clear Protein” są owocowe, np. brzoskwiniowa mrożona herbata, cytryna lub pomarańcza – tłumaczy Manaker.
Eksperci typują zalety „czystego białka”
Jak działa „Clear Protein”?
„Clear Protein” wyróżnia się wysoką zawartością białka przy niskiej liczbie kalorii
Według Manaker, „Clear Protein” nie zawiera prawie żadnych kalorii, tłuszczów ani węglowodanów. Niemniej jednak można założyć, że zawartość białka jest tak samo wysoka, jak w przypadku konwencjonalnych produktów.
„Czyste białko” łatwiej się trawi
Manaker wyjaśnia, że „Clear Protein” jest rozbijany na mniejsze składniki, dzięki czemu jest łatwiej przyswajalne przez organizm. Dieras dodaje, że jest to również dobra opcja dla osób z nietolerancją laktozy.
„Clear Protein” lepiej smakuje
Proszki i koktajle białkowe mają zazwyczaj gęstą, kremową konsystencję, która nie smakuje zbyt dobrze. Dieras mówi, że koktajle „Clear Protein” są lżejsze i dostępne w różnych smakach, które przemawiają do większej liczby osób. – Niektórzy uważają, że tradycyjne koktajle proteinowe są zbyt ciężkie lub zbyt gęste – mówi Dieras.
Fakty i mity na temat „Clear Protein”
Dieras twierdzi, że „Clear Protein” ma ugruntowaną pozycję wśród lekarzy i jest nawet stosowany w szpitalach w Ameryce. Przezroczyste koktajle nie są nowe same w sobie, po prostu teraz stały się wiralem w mediach społecznościowych.
– Podczas gdy „Clear Protein” może być łatwiejsze do strawienia dla wielu osób ze względu na hydrolizę, twierdzenia producentów dotyczące pH i spożycia energii wymagają bardziej naukowego poparcia – mówi Manaker. – Badania mogłyby dokładniej zbadać te twierdzenia, szczególnie pod względem wydajności trawienia, długotrwałego stosowania i mechanizmów stojących za tymi potencjalnymi korzyściami – dodaje.
Czym różni się izolat białka serwatkowego od koncentratu białka serwatkowego
Główne różnice między czystym białkiem a białkiem serwatkowym dotyczą składu i konsystencji. Izolat jest wytwarzany z białka serwatkowego – jest po prostu przetwarzane, aby nadać mu lżejszą konsystencję i nadać mu inny smak i kolor. Dieras twierdzi jednak, że oba są dodatkowymi źródłami białka, więc twój wybór zależy od twoich potrzeb. – Jeśli komuś zależy na deficycie kalorycznym, opcja czystego białka może pomóc zaspokoić zapotrzebowanie na białko przy jednoczesnym utrzymaniu deficytu kalorii. Jeśli celem jest budowanie masy mięśniowej i przybieranie na wadze, lepsza może być opcja o wyższej kaloryczności – tłumaczy Dieras.
Manaker dodaje, że istnieje niewiele danych na temat tego, która odżywka białkowa jest lepsza. Ponieważ jednak obie dostarczają nam niezbędnych aminokwasów, są dobrym wyborem dla tych, którzy chcą zwiększyć spożycie białka. – Dopóki nie uzyskamy większej ilości danych, które dowiodą, że jest inaczej, żadna z nich nie jest z natury lepsza od drugiej – mówi Manaker.
Jak znaleźć odpowiednie białko w proszku?
Wszystko sprowadza się do indywidualnych celów i preferencji smakowych. – Moim zdaniem zarówno „Clear Protein”, jak i tradycyjne białko serwatkowe w proszku mogą być fantastycznymi suplementami do treningów – mówi Manaker. – Niezależnie od tego, czy jesteś fanem orzeźwiających, lekkich i głównie owocowych napojów, czy też wolisz klasyczny, kremowy shake, istnieje opcja, która może pasować do twoich celów i stylu życia – mówi Manaker.
Najważniejszą rzeczą przy wyborze odpowiedniego białka lub innego suplementu jest świadomość składników, które spożywasz. Zawsze należy wybierać suplementy, które zostały przetestowane pod kątem zanieczyszczeń. Manaker radzi również uważnie czytać etykiety i zwracać uwagę na niepotrzebne wypełniacze, takie jak dodane cukry, które mogą nie być zgodne z wymaganiami dietetycznymi.
Ekspertki doskonale uzupełniają dietę o białko. Jednak najlepszym źródłem białka w zbilansowanej diecie jest nadal pełnowartościowa żywność, taka jak kurczak, ryby, fasola lub tofu. – Pamiętaj: „Clear Protein” to suplement, a nie zamiennik posiłku – mówi Manaker.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.