Znaleziono 0 artykułów
14.07.2023

10 zdrowych (ale niedocenianych) produktów spożywczych, które powinniśmy jeść częściej

14.07.2023
10 zdrowych produktów spożywczych, które powinniśmy jeść częściej (Fot. Getty Images)

Co jest najlepszym naturalnym antybiotykiem? Jakie warzywo ma działanie przeciwstarzeniowe? Przedstawiamy listę składników, które mają bardzo dobry wpływ na organizm, pomagają utrzymać młodość, odporność i zdrowie.

Dietetycy zgadzają się, że różnorodność to klucz do każdej zdrowej i zbilansowanej diety. Spożywanie szerokiej gamy produktów spożywczych, różnego rodzaju jedzenia, jest niezbędne, aby zapewnić naszemu organizmowi wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Okazuje się, że nie jest to takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Większość ludzi trzyma się przyzwyczajeń i często wraca wciąż do tych samych, łatwych i znanych potraw.

Czy twój jadłospis wymaga odświeżenia? Poniżej przedstawiamy 10 popularnych składników, których częste spożywanie miałoby pozytywny wpływ na każdego z nas, a ta lista może być inspiracją do wypróbowania czegoś nowego.

Fasola łubinowa

Ta roślina, często spożywana jako przystawka w południowej Europie, nie jest popularna w Stanach Zjednoczonych, choć ma wiele zalet: pomaga zmniejszyć poziom cukru we krwi, niweluje zły cholesterol, reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia kości dzięki zawartości błonnika, kwasów omega-3 i omega-6 oraz minerałów, takich jak potas, wapń i fosfor. Spróbuj podjadać ją między posiłkami.

Czerwona cebula

Czerwona cebula to turbodoładowana wersja swojego białego odpowiednika. Oprócz tego, że jest warzywem pełnym witamin C, K i B12 oraz wapnia, magnezu i potasu, zawiera również kwercetynę, przeciwutleniacz, który pomaga chronić przed alergiami i chorobami serca. Spożywaj ją na surowo w sałatce greckiej z dużą ilością pomidorów i fety.

Sardynki

Ta często krytykowana ryba jest bogata w kwasy omega-3: nienasycone tłuszcze, które podnoszą poziom dobrego cholesterolu i obniżają poziom trójglicerydów, pomagając zapobiegać chorobom takim jak miażdżyca. Co więcej, jest jednym z nielicznych pokarmów zawierających witaminę D, którą zazwyczaj możemy wchłonąć, tylko wystawiając się na działanie promieni słonecznych. Szukaj świeżych sardynek i delektuj się nimi – pieczonymi lub grillowanymi, tak jak podaje się je w Portugalii.

Kapary

Kapary są pełne polifenoli i mają właściwości przeciwutleniające, które pomagają spowolnić proces starzenia się komórek i skóry (czytaj: zmarszczki). Pomagają też stymulować mikrokrążenie i są uważane za naturalny środek moczopędny, który eliminuje wzdęcia. Nie ma lepszego pożywienia dla urody.

Rzeżucha

Bogata w witaminę C i minerały, takie jak żelazo, wapń, potas, fosfor i jod, rukiew wodna należy do rodziny warzyw krzyżowych, podobnie jak kalafior. Ma właściwości trawienne i detoksykujące, zwalcza retencję wody i jest naturalnym antybiotykiem. Dodawaj ją na surowo do sosów, sałatek lub kanapek.

Bataty

Bataty zawierają duże ilości flawonoidów, karotenoidów oraz witamin C i A, a ich właściwości przeciwutleniające czynią je jednym z głównych składników przeciwstarzeniowych. Delektuj się pieczonymi, gotowanymi lub tłuczonymi batatami, a także ich skórką bogatą w składniki odżywcze.

Jarmuż

Wszyscy wiemy, że celebryci mają obsesję na punkcie jarmużu i nie bez powodu – to prawdopodobnie najlepsza superżywność. Jest bombą przeciwutleniaczy, zawiera flawonoidy, witaminy A, C, K, E i B, wapń dla kości, cynk dla układu odpornościowego i żelazo jako bonus. Dodawaj jarmuż do sałatek z ciecierzycą i awokado.

Grzyby

Niskokaloryczne i pełne błonnika oraz składników odżywczych grzyby mają znaczące właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także mogą wspomagać układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy. Dodawaj je nie tylko do dań mięsnych, ale także do zup i sałatek.

Kasza jaglana

Oprócz tego, że to składnik bezglutenowy i ma niski indeks glikemiczny, kasza jaglana jest bogata w białko, aminokwasy, przeciwutleniacze i minerały, takie jak magnez, wapń, fosfor i żelazo – wszystkie niezbędne dla zdrowych włosów i skóry. Gotuj ją jak ryż i dodawaj do sałatek z surowymi warzywami i dużą ilością ziół.

Rukola

To cenione przez starożytnych Rzymian warzywo o ostrym smaku jest niskokaloryczne, ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe, jest niezwykłym źródłem witamin i minerałów oraz zawiera erucynę, aktywny składnik, który pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Dodawaj ją do pizzy, makaronów i zup, a także sałatek.

Artykuł ukazał się oryginalnie na Vogue.it.

Alessandra Signorelli
Proszę czekać..
Zamknij