
Czy napój składający się tylko z trzech składników (wody, nasion chia i odrobiny soku z cytryny), może polepszyć zdrowie naszych jelit? Filmy na TikToku z hasztagiem #chiaseedwater mają już miliony wyświetleń. Wiele osób, które spróbowały już tej kombinacji, mówią o poprawie trawienia oraz efekcie lśniącej, nieskazitelnej cery.
Nasiona chia należą do grupy superfoods bogatych w niezbędne składniki odżywcze, które poprawiają funkcjonowania serca oraz systemu trawiennego, pomagając przy okazji z kontrolowaniem wagi. Jeśli włączysz detoksykujący, zdrowy napój do swojej porannej rutyny, jest spora szansa, że twoje jelita szybko ci podziękują.
Właściwości napoju z nasionami chia: Dlaczego warto go pić?
Bogate w składniki odżywcze nasiona chia zostały odkryte we wschodnim Meksyku oraz centralnej Ameryce. Są bogate w błonnik, kwasy omega-3, wapno, magnez i antyoksydanty. Ich największą zdrowotną zaletą jest to, że są one trawione w całości, a w efekcie przechodzą przez całe nasz organizm, nie ulegając przy tym rozkładowi i czyniąc je wspaniałym wsparciem dla prawidłowej pracy jelit. W połączeniu z wodą i sokiem z cytryny, zyskują także działanie przeciwzapalne, które jest świetnym sposobem na uniknięcie wielu chronicznych chorób. Regularne spożywanie posiłków z nasionami chia daje uczucie sytości przez długi czas.
Jednakże, warto zachować ostrożność w ilościach, w których je przyjmujemy – zjedzenie zbyt dużej ilości nasion chia, które są tak bardzo bogate w błonnik, może powodować problemy trawienne, w szczególności dla tych z wrażliwymi jelitami.
Jak przygotować napój z nasionami chia?
Przygotowanie napoju z nasionami chia jest banalnie proste i wymaga tylko trzech składników:
- - pół litra niegazowanej wody,
- - 1 lub 2 łyżki stołowe nasion chia,
- - sok z połówki cytryny.
Zamieszaj wodę z dodanymi składnikami i odczekaj od 10 do 15 minut zanim ją wypijesz. Napój najlepiej spożywać rano na czczo.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.