Znaleziono 0 artykułów
10.11.2021

Daniel Lee odchodzi z Bottegi Venety

Fot. Getty Images

We wspólnym oświadczeniu marka i projektant, który pełnił funkcję dyrektora kreatywnego włoskiego domu mody od 2018 roku, potwierdzili zakończenie współpracy.

Zanim Daniel Lee objął stanowisko dyrektora kreatywnego włoskiej marki, zarządzał linią ready to wear w Celine za czasów Phoebe Philo. W 2018 roku przeszedł do Bottegi, zastępując Thomasa Maiera, który przepracował w marce 17 lat. Zarząd chciał, żeby Lee odmłodził Bottegę. Z jego pomocą włoski dom mody stał się jedną z najbardziej cenionych marek, a jego projekty noszą zastępy gwiazd z Hailey Bieber i Kendall Jenner na czele. Konceptualny minimalizm projektanta pomógł zapełnić rynkową lukę po odejściu Philo z Celine – fanki old Celine pokochały nową Bottegę.

Fot. materiały prasowe

Tym większe było zaskoczenie, gdy 10 listopada projektant i marka opublikowali wspólne oświadczenie o zakończeniu współpracy. „Mój czas w Bottedze był niezwykłym doświadczeniem, za które jestem wdzięczny. Dziękuję mojemu utalentowanemu zespołowi. Dziękuję Francois-Henri’emu Pinaultowi [prezes korporacji Kering, do której należy Bottega Veneta – przyp. red.] za jego wsparcie i możliwość bycia częścią historii marki” napisał projektant. Decyzja o zakończeniu współpracy wywołała niemałe poruszenie w branży. Oświadczenie wydano w przeddzień wręczenia nagród CFDA – Lee jest nominowany w kategorii najlepszy projektant zagraniczny.

W oświadczeniu zaznaczono, że nazwisko nowego dyrektora kreatywnego zostanie ujawnione wkrótce. Nie wiadomo jeszcze, jakie plany na przyszłość ma sam projektant.

Julia Właszczuk
Proszę czekać..
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Wyrażam zgodę