Znaleziono 0 artykułów
30.06.2025

Jem dwa jajka codziennie od dwóch tygodni. Oto korzyści, jakie już zauważyłam

30.06.2025
(Fot. Getty Images)

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, ale i innych cennych składników odżywczych – mówi ekspertka Juliette Andreau, która w rozmowie z magazynem „Vogue” wyjaśnia, jakie są korzyści z jedzenia jajek. Sama postanowiłam jeść dwa jajka na śniadanie każdego dnia. Oto co się zmieniło. 

Pewnego ranka przy śniadaniu natknęłam się na teorię naturopatki Juliette Andreau, która mnie zaskoczyła: jajka, zawierając wiele składników odżywczych, których potrzebujemy, to jeden z nielicznych produktów spożywczych, które można uznać za pełnowartościowe. Od razu pożałowałam, że zamówiłam ogromnego, maślanego croissanta na śniadanie. Jajka zawierają wysokiej jakości białko, tłuszcze, witaminy A, D, E i B12, cholinę, a także minerały, takie jak selen czy cynk – wyjaśnia ekspertka.

Czy codzienne spożywanie jajek jest zdrowe?

Ten imponujący profil odżywczy jest powodem, dla którego Juliette Andreau zaleca jedzenie jajek codziennie na śniadanie. – Jeśli dobrze je trawisz i nie masz stwierdzonej alergii ani nietolerancji, nie ma powodu, żeby nie cieszyć się ich smakiem codziennie – tłumaczy.

Czy warto jeść jajka ekologiczne?

Przez wiele lat jajka miały złą reputację ze względu na cholesterol, ale dziś wiadomo, że cholesterol z pożywienia nie jest już traktowany jako główne zagrożenie, zwłaszcza jeśli stanowi element zbilansowanej diety. Jak w przypadku wszystkiego, decyduje jakość. – Jajka ekologiczne, z wolnego wybiegu, a najlepiej z zaufanego, małego gospodarstwa – to zupełnie inna bajka niż jajka przemysłowe – podkreśla Andreau.

Ile jajek dziennie można jeść?

Jeśli chodzi o zalecaną liczbę jajek dziennie, Andreau sugeruje dwa albo nawet trzy, jeśli to jedyne źródło białka w danym posiłku. Co daje codzienne jedzenie jajek? – Łatwiej budować masę mięśniową, rzadziej pojawiają się poranne napady głodu, dłużej utrzymuje się uczucie sytości i poprawia się nastrój – wyjaśnia ekspertka.

(Fot. Getty Images)

Co ciekawe, efekty widać bardzo szybko – zwłaszcza jeśli jajka zastępują śniadanie oparte głównie na węglowodanach (jak na przykład mój nieszczęsny croissant). Aby jednak w pełni ocenić wpływ takiej zmiany, warto utrzymać nowy nawyk przez co najmniej dwa tygodnie. Postanowiłam to sprawdzić. Poniżej dzielę się swoimi obserwacjami.

Co daje jedzenie jajek codziennie? Oto ich pozytywny wpływ

  • Lepsza koncentracja i jasność umysłu. Cholina to kluczowy składnik wspierający układ nerwowy i regulujący nastrój. Jedno jajko dostarcza organizmowi ok. 30 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
  • Codzienne spożywanie jajek to lepsza równowaga hormonalna. Cholesterol odgrywa ważną rolę w produkcji hormonów.
  • Codzienne jedzenie jajek to wsparcie dla wzroku. – Jajka zawierają luteinę i zeaksantynę – mówi Juliette Andreau. – Te dwa związki chronią oczy przed szkodliwym działaniem światła niebieskiego, na które jesteśmy codziennie narażeni przez ekrany komputerów i telefonów – wyjaśnia ekspertka.
  • Warto jeść jajka dla zdrowszych, mocniejszych i lśniących włosów. Jajko dostarcza organizmowi siarkę i biotynę (witaminę z grupy B), a także aminokwasy takie jak metionina, które wspierają kondycję włosów, skóry i paznokci oraz zwiększają produkcję keratyny.

Jak najlepiej przyrządzać jajka na śniadanie?

– Kluczowe jest delikatne gotowanie. Jajka na miękko albo w koszulce to najlepszy wybór – podkreśla Andreau, wyjaśniając: – Gdy żółtko pozostaje lekko płynne, zachowuje najwięcej witamin i minerałów, które są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Zbyt intensywna obróbka cieplna, np. jajka na twardo lub w postaci omletu, powoduje ich rozpad, jak również utlenianie tłuszczów.

Artykuł ukazał się oryginalnie na Vogue.fr.

Marie Bladt
  1. Uroda
  2. Zdrowie
  3. Jem dwa jajka codziennie od dwóch tygodni. Oto korzyści, jakie już zauważyłam
Proszę czekać..
Zamknij