Prestiżowa gala przewodnika Michelin po raz pierwszy odbyła się we Wrocławiu

W zabytkowej Hali Stulecia odbyła się pierwsza w historii wrocławska gala przewodnika Michelin. Podczas uroczystości szefowie kuchni i restauratorzy z 108 polskich restauracji – w tym aż 22 z Wrocławia – odebrali prestiżowe czerwone plakiety Michelin. To kolejny sygnał dowodzący rosnącego znaczenia miasta na kulinarnej mapie Europy.
Jednym z najbardziej symbolicznych momentów uroczystości, która odbyła się 17 czerwca 2025 roku w Hali Stulecia, było wręczenie czerwonych plakiet Michelin – znaku jakości i prestiżu, który od dekad wyznacza najwyższe standardy w światowej gastronomii. Wrocław po raz pierwszy pojawił się w polskiej edycji przewodnika, a gala była ukoronowaniem tego debiutu.

Wśród 22 wrocławskich lokali wyróżnionych na gali znalazły się trzy restauracje uhonorowane tytułem Bib Gourmand, przyznawanym za najlepszy stosunek jakości do ceny: BABA, Ida Kuchnia i Wino oraz Restauracja Tarasowa.
W gali Michelin we Wrocławiu wzięli udział przedstawiciele świata gastronomii, turystyki i administracji, a wśród nich wiceminister sportu i turystyki Piotr Borys, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Rafał Szmytke i wiceprezydent Wrocławia Jakub Mazur. Po części oficjalnej goście zostali zaproszeni na kolację degustacyjną przygotowaną przez szefów kuchni wrocławskich restauracji: Campo Modern Grill, Między Mostami, Tarasowa i Wierzbowa 15.

Tegoroczna polska edycja przewodnika Michelin to nie tylko debiut Wrocławia, lecz także nowe gwiazdki i rekordowa liczba wyróżnień. Do grona uhonorowanych jedną gwiazdką dołączył warszawski HUB Praga – kameralny lokal prowadzony przez Witka Iwańskiego, a tytuł utrzymały warszawskie Rozbrat 20 i Nuta, a także Arco by Paco Pérez w Gdańsku. Dwugwiazdkową pozostaje krakowska Bottiglieria 1881 – jak dotąd jedyna restauracja w Polsce z takim wyróżnieniem.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.