Znaleziono 0 artykułów
14.05.2025

Ten przepis na zielone szparagi warto wypróbować na śniadanie, obiad i kolację

14.05.2025
 fot. archiwum prywatne

Wyjątkowy smak, intensywny kolor, szybkie przygotowanie – trudno się dziwić, że zielone szparagi cieszą się taką popularnościąGaweł Czajka poleca sprawdzony przepis na zielone szparagi z jajkiem, palonym masłem i kremem z fety. To danie pasuje na śniadanie, obiad i kolację. 

Nie wiem, kiedy ostatnio jadłem coś tak dobrego. Ciesząc się z sezonu na szparagi, sięgam po nie niemal codziennie. Ich zieleń zalewa polskie ryneczki i nasze stoły. Wyjątkowy smak, intensywny kolor, szybkie przygotowanie – trudno się dziwić, że cieszą się taką popularnością. A ten przepis przygotowuję na śniadanie, obiad i kolację. 

Gaweł Czajka, fot. archiwum prywatne

Grillowane szparagi z ziołowym palonym masłem na kremie z fety 

Składniki na 2-3 porcje:

pęczek zielonych szparagów
2 większe jajka z wolnego wybiegu
garść prażonych pistacji
70 g masła
większa garść ulubionych ziół (u mnie szczypiorek i pietruszka)
2 łyżki oliwy z oliwek 

 fot. archiwum prywatne

Krem z fety:

4 czubate łyżki serka kanapkowego albo twarogowego
feta (najlepiej ta importowana z Grecji)
2 łyżki soku z cytryny
skórka z cytryny
2 łyżki syropu kukurydzianego, z agawy albo miodu
2 łyżki oliwy z oliwek

Jajka gotujemy przez siedem minut w gorącej wodzie z dwiema łyżkami octu jabłkowego albo winnego, a potem chłodzimy w zimnej wodzie. Dzięki temu łatwo obierzemy je ze skorupki. Szparagi bez zdrewniałych końcówek smażymy 7-10 minut na małym ogniu na maśle. Solimy. Większe szparagi możemy śmiało podlać odrobiną wody, żeby podgotowały się na patelni. Krem z fety przygotowujemy, łącząc serek kanapkowy albo twarogowy z sokiem i skórką z cytryny, oliwą z oliwek i czymś słodkim – syropem kukurydzianym, z agawy albo miodem. 

 fot. archiwum prywatne

Miksujemy ulubione zioła z płatkami soli i dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Obrane pistacje prażymy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy 70 g masła i wyłączamy gaz po pojawieniu się piany. Dodajemy zmiksowane zioła i mieszamy.

Większy talerz smarujemy kremem z fety, układamy grillowane szparagi. Całość podlewamy palonym masłem z ziołami i pistacjami. Pamiętamy o połówkach ugotowanych jajek. Danie podajemy z dobrym chlebem na zakwasie albo z pieczonymi ziemniakami.

Gaweł Czajka
  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Ten przepis na zielone szparagi warto wypróbować na śniadanie, obiad i kolację
Proszę czekać..
Zamknij