Znaleziono 0 artykułów
07.04.2020

Z restauracji na Instagram

Massimo Bottura (Fot. Getty Images)

Nie mogąc gotować we własnych, zamkniętych z powodu pandemii restauracjach, szefowie kuchni przenieśli się do sieci, gdzie uczą, jak przygotować w domu prawdziwą ucztę.

Massimo Bottura, Osteria Francescana, Modena, Włochy

 

Szef kuchni wyróżnionej trzema gwiazdkami Michelin oraz triumfującej w zestawieniu World’s  50 Best Restaurants nadał ton współczesnej kuchni Włoch. Znany nie tylko ze swoich odnoszących sukcesy restauracji (prócz Osterii Francescany, Bottura stoi także za konceptami Osterii Gucci w Mediolanie oraz niedawno otwartej Osterii Gucci w Los Angeles), lecz także za sprawą prowadzonych wraz żoną, Larą T. Gilmore, działań charytatywnych w ramach fundacji Food for Soul.

Choć od ponad dwóch tygodni Massimo, Lara oraz ich dzieci Alex i Charlie przebywają w izolacji, co wieczór wpuszczają do swojej domowej kuchni obserwatorów z Instagrama. Podczas nadawanego na żywo programu Massimo przygotowuje domowe dania, np. hummus czy makaron z serem. Radzi też, jak racjonalnie gospodarować zapasami. Jest również miejsce na pytania i odpowiedzi od widzów oraz rodzinne anegdoty. Nieformalny program „KitchenQuarantine” startuje codziennie o 20.

Taku Sekine, Dersou, Paryż, Francja 

 

Nieformalne neobistro zdobyło sobie grono wiernych fanów inspirowaną smakami Japonii kuchnią oraz koktajlami, które są dobierane do dań tak, jak zwykle łączy się z jedzeniem wino. Choć Dersou jest zamknięte, jego twórca nie zarzucił gotowania. Tyle że teraz robi to we własnej kuchni.

Dania są oczywiście prostsze niż w restauracji, ale mają ten sam egzotyczny sznyt. W instamenu pojawiło się m.in. wegetariańskie „otwarte sushi”, maślany kurczak z korzennymi przyprawami, spring rollsy oraz smażone w panierce białe szparagi z kremowym sosem (te kuszą mnie najbardziej). Na żywo można przygotowanie potraw oglądać na Insta Stories, ale gotowe przepisy wraz ze zdjęciami krok po kroku zamieszcza na swoim profilu w formie postów.

Andreas Caminada, Schloss Schauenstein, Szwajcaria 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sweets @schloss_schauenstein #schauensteinsince2003 #schauenstein #schlossschauenstein

Post udostępniony przez Andreas_Caminada (@andreas_caminada_schauenstein)

Szef kuchni zjawiskowej, odznaczonej trzema gwiazdkami Michelina restauracji w zamku Schauenstein w Szwajcarii oraz twórca dwugwiazdkowej restauracji Igniv w Bad Ragaz postawił na formę wideo. Co kilka dni na profilu szefa kuchni pojawiają się linki do krótkich filmów przygotowanych wraz ze szwajcarską redakcją przewodnika gastronomicznego „Gault et Millau”. Pokazuje, sam lub z zaproszonymi gośćmi, jak przygotować klasyczne mille feuille, eleganckie dania z warzyw albo burgery w samodzielnie wypiekanych bułeczkach.

Joji Tokuyoshi, Tokuyoshi, Mediolan, Włochy 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Udon For 2 people 200g flour “00” 80-90ml water 10-12g salt Combine water and salt until salt is completely dissolved. Add flour. I tried to do udon today with 50% water towards flour ratio, but it was too much, so let's stick to 40%. I have put 12% of salt because it was pretty warm in my flat. Knead the dough for 10 min. It will be pretty hard, so I suggest you to use your feet. Cover the dough with the plastic first. Then let it rest for 30 min - 1 hour. Then knead it for another 5 minutes. Boil udon 10 min. Chicken broth 600ml (If you have dashi from katsuobushi it is even better😁) Soy sauce 25ml Mirin 15ml Sugar 5g Salt 3g Boil and keep at room temperature. #ristorantetokuyoshi #tokuyoshi #milano #teamtokuyoshiathome #udon #cucinadiyojitokuyoshi

Post udostępniony przez Yoji Tokuyoshi (@yojitokuyoshi)

Przez jakiś czas zamknięta z powodu gruntownego remontu, zdążyła zadziałać w nowym wcieleniu zaledwie kilka miesięcy, zanim z powodu epidemii została zamknięta do odwołania. Tokuyoshi jednak nie odpuszcza. Na prywatnym profilu szefa kuchni znajdziemy przepisy na apetyczne japońskie specjały ze stylu comfort food  – od kotletów tonkatsu przez kremowe chawanmushi, czyli wytrawny pudding z jajek z grzybami, po tamago sando, czyli kanapki z japońskim omletem. Przepisy najpierw zamieszczane są w postaci relacji na Insta Stories, a potem w głównym profilu ze zdjęciami dokumentującymi poszczególne etapy wykonania potraw.

Christina Tosi, Milk Bar, Nowy Jork, USA

 

Kto w chwili smutku marzy o czymś słodkim, ręka do góry! Z pomocą przychodzi Christina Tosi, jedna z najsłynniejszych współczesnych cukierniczek, twórczyni nowojorskiego Milk Baru, znanego z podkręconych do doskonałości  klasycznych ciastek i wypieków (jednym z nich jest choćby legendarna crack pie, prawdziwie uzależniająca słodka tarta z cukrowo-maślanym, ciągutkowym nadzieniem). Christina uruchomiła na swoim Instagramie szkołę pieczenia, w ramach której prezentuje bardzo proste przepisy, np. na beziki czy ciastka z czekoladą. Przy okazji zdradza jednak dużo trików, które przydadzą się i bardziej zaawansowanym domowym cukiernikom. Kolejne spotkania „Baking Clubu” Christiny odbywają się na IgTV, a archiwalne przepisy znaleźć można w wyróżnionych relacjach na profilu szefowej kuchni.  Uwaga: wypatrujcie gościnnych występów jej psa Buttera.

Mauro Colagreco, Mirazur, Menton, Francja

 

Restauracja, którą miałam odwiedzić, ale nie zdążyłam z powodu zawieszenia lotów na terenie Europy. Może dlatego szczególnie ucieszyły mnie przepisy, jakie regularnie pojawiają się na profilu trzygwiazdkowej restauracji z Lazurowego Wybrzeża, prowadzonej przez Mauro Colagreco i jego żonę Julię. Choć restauracja słynie z wysublimowanych, eleganckich dań, przepisy, jakimi dzieli się ekipa Mirazur ze swoimi obserwatorami, są proste i bezproblemowe, więc nadają się do powtórzenia w  domu. Uwaga: receptury są zamieszczane na Insta Stories, a potem dodawane do wyróżnionych relacji.

Marcin Przybysz, Epoka, Warszawa, Polska 

 

Do zabawy w internetowe gotowanie dołączył niedawno Marcin Przybysz z restauracji Epoka w Warszawie. Na profilu restauracji na Facebooku zamieszczane są przepisy na dania z autorskiego lokalu Przybysza. Tradycyjne polskie smaki, ale w nowoczesnej odsłonie. Kto się skusi?

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę