Znaleziono 0 artykułów
07.08.2020

Najsmaczniejsze filmy o jedzeniu

Kadr z filmu „Maria Antonina” (Fot. Everett Collection/East News)

Kuchnia francuska, meksykańska i indyjska. Wyrafinowane desery, aromatyczne curry i doprowadzone do perfekcji sushi. Każdy z wybranych przez nas filmów to prawdziwa uczta dla zmysłów.

„Maria Antonina”, reż. Sofia Coppola

 

Niech jedzą ciastka – brzmi słynny, choć zmyślony cytat przypisywany Marii Antoninie. W filmie Sofii Coppoli nie brakuje przysmaków. Pudroworóżowe ciasta, bogato zdobione tartaletki i inne wyrafinowane słodycze są widoczne niemal w każdej scenie. Wszystkie słodkości przygotowała francuska cukiernia Ladurée.

„Uczta Babette”, reż. Gabriel Axel

 

Historia dwóch sióstr, Filippy i Martine, dorastających pod okiem surowego ojca, pastora, w niewielkiej duńskiej osadzie. Ich ascetyczne życie zmienia się, gdy zatrudniają francuską służącą, Babette. Charyzmatyczna kucharka postanawia przygotować niezwykłą ucztę, by przypomnieć lokalnej społeczności, że życie ma smak. Oscar za najlepszy film nieanglojęzyczny.

Juliette Binoche w filmie „Czekolada” (Fot. Materiały prasowe HBO)

„Czekolada”, reż. Lasse Hallström

 

Vianne Rocher (Juliette Binoche) z córką przenoszą się do małego miasteczka we Francji, gdzie otwierają sklep z czekoladą. Przedsięwzięcie początkowo spotyka się z dezaprobatą lokalnej społeczności, ale z czasem (i pomocą morza słodyczy) Vianne przypomina mieszkańcom, jak cieszyć się życiem. W pozostałych rolach Judi Dench, Carrie-Anne Moss i Johnny Depp. „Czekoladę” można oglądać na HBO GO.

„Smak curry”, reż. Ritesh Batra

 

Małżeństwo Ili dalekie jest od ideału. Pewnego dnia kobieta postanawia to zmienić, wysyłając wiecznie nieobecnemu mężowi swoje doskonałe curry. Przez omyłkę pudełko wraz z listem trafia jednak do samotnego wdowca, Saajana. Między wymieniającymi się listami nieznajomymi nawiązuje się nić porozumienia. Filmowy przewodnik po aromatycznej i różnorodnej kuchni Indii.

Kadr z filmu „Jestem miłością” (Fot. East News)

„Jestem miłością”, reż. Luca Guadagnino

 

Emma (Tilda Swinton) jest żoną nestora potężnego mediolańskiego rodu. Otoczona bogactwem, żyje w świecie konwenansów, rytuałów i codziennych obowiązków. Jej życie zmienia się, gdy poznaje przyjaciela swojego syna, aspirującego kucharza Edoardo. Znajomość na zawsze odmieni losy całej rodziny. W swoim genialnym obrazie reżyser „Tamtych dni i tamtych nocy” zgłębia popularny w kinie topos związku jedzenia z erotyką.

„Ratatuj”, reż. Brad Bird

 

Choć wśród animacji znajdziemy wiele tytułów, w których jedzenie odgrywa bardzo ważną rolę (jak choćby „Klopsiki i inne zjawiska pogodowe” czy Disneyowski klasyk – „Zakochany kundel”), najbardziej polecamy „Ratatuja”. To nagrodzona Oscarem historia szczura Remy’ego marzącego o karierze kucharza. Akcja pełnej humoru animacji toczy się oczywiście w Paryżu, kulinarnej stolicy świata.

Meryl Streep w filmie „Julie i Julia” (Fot. Materiały prasowe HBO)

„Julie i Julia”, reż. Nora Ephron

 

Życie Julie Powell (Amy Adams) utknęło w martwym punkcie. Kobieta marzy o tym, żeby zostać pisarką. Pewnego dnia wpada na szalony pomysł, żeby w ciągu roku przygotować wszystkie 524 przepisy z legendarnej książki kucharskiej Julii Child (Meryl Streep), a swoje doświadczenia opisać na blogu. Film Nory Ephron („Kiedy Harry poznał Sally”, „Bezsenność w Seattle”) to opowieść o dwóch wyjątkowych kobietach, pasji i miłości do jedzenia. Dostępny na HBO GO.

„Jedz i pij, mężczyzno i kobieto”, reż. Ang Lee

 

Emerytowany szef kuchni mieszka z trzema dorosłymi córkami, a życie domowników obraca się wokół celebracji niedzielnych obiadów przygotowanych przez głowę rodziny. Otwierająca scena przygotowań do rodzinnej uczty uznawana jest za jedną z najbardziej apetycznych w historii kina. Klasyczna komedia pomyłek od reżysera „Tajemnicy Brokeback Mountain”, „Przyczajonego tygrysa i ukrytego smoka” i "Rozważnej i romantycznej".

Johnny Depp w filmie „Charlie i fabryka czekolady” (Fot. East News)

„Charlie i fabryka czekolady”, reż. Tim Burton

 

Ubogi Charlie Bucket znajduje jeden z pięciu złotych biletów, dzięki któremu zostaje zaproszony do zwiedzania ogromnej fabryki czekolady. Szczęśliwym wybrańcom towarzyszy ekscentryczny właściciel, Willy Wonka (Johnny Depp). Bajkową produkcję Tima Burtona z absurdalną ilością słodyczy w tle można oglądać na Netfliksie.

„Przepiórki w płatkach róży”, reż. Alfonso Arau

 

Historia zakazanej miłości dwójki młodych ludzi, Tity i Pedra. Na drodze do szczęścia stają rodzice, ale, jak w każdej komedii romantycznej, zakochani zawsze znajdą sposób, żeby być razem. W filmie Alfonsa Arau jest nim jedzenie. Zakochani wyrażają swoje uczucia za pośrednictwem coraz bardziej wymyślnych przepisów. Nietypowa historia miłosna, momentami ocierająca się o operę mydlaną, z przepyszną kuchnią meksykańską w roli głównej.

Kadr z filmu „Jiro śni o sushi” (Fot. East News)

„Jiro śni o sushi”, reż. David Gelb

 

Dokument o Jiro Ono, właścicielu niewielkiego baru sushi w tokijskim metrze, a zarazem najlepszym kucharzu sushi na świecie. Jiro opanował swoją sztukę w tak mistrzowski sposób, że japoński rząd uznał go za skarb narodowy, a jego maleńki lokal wyróżniono aż trzema gwiazdkami Michelina. Mistrz nie ma jednak zamiaru spoczywać na laurach. Wyjątkowo apetyczna opowieść o sztuce sushi i japońskiej kulturze.

„Jedz, módl się, kochaj”, reż. Ryan Murphy

 

Adaptacja bestsellerowej biografii Elizabeth Gilbert z Julią Roberts w roli głównej. Niezadowolona z życia Elizabeth po rozwodzie wyrusza w roczną podróż do Włoch, Indii oraz Indonezji. Pobyt bohaterki w stolicy pizzy i pasty to uczta dla oczu (i cierpienie dla żołądka). Film Ryana Murphy’ego można oglądać na Netfliksie.

Kadr z filmu Ramen. Smak wspomnień" (Fot. materiały prasowe)

„Ramen. Smak wspomnień”, reż. Eric Khoo

 

Młody kucharz, który chce poznać przeszłość swoich zmarłych rodziców, wyrusza w kulinarną podróż do Singapuru. Tam na nowo odkryje azjatycką kuchnię. Subtelny film Erica Khoo to fascynująca podróż przez zakamarki jednostkowej i narodowej pamięci oraz refleksja nad miejscem kuchni w kulturze.

„Szef”, reż. Jon Favreau

 

Po utracie posady szefa kuchni w renomowanej restauracji mistrz kulinarny otwiera bar szybkiej obsługi na kółkach. Jego nowy projekt szybko zyskuje popularność. Lekka komedia z Jonem Favreau  w potrójnej roli – zagrał głównego bohatera, napisał scenariusz i podjął się reżyserii. W obsadzie również Scarlett Johansson, Dustin Hoffman i Robert Downey Jr.

„Niebo w gębie”, reż. Christian Vincent

 

Prawdziwa historia Hortense Laborie, mistrzyni kuchni, która zostaje osobistą kucharką prezydenta Francji. Niezwykłe wyróżnienie będzie jednak wymagało od niej wspięcia się na wyżyny możliwości, ale także opanowania skomplikowanego protokołu dyplomatycznego. Francuska komedia o wyjątkowej wadze francuskiej kuchni.

Inne warte polecenia tytuły: „Życie od kuchni”, „Wielkie otwarcie”, „Przepis na życie”, „Okja”, „Podróż na sto stóp”, „Ugotowany”, „Wielkie żarcie”, „Smaki miłości”, „Danie dnia”, „Tampopo”, „Paryż może poczekać”.

Julia Właszczuk
Komentarze (1)

Rafał Antos17.04.2020, 14:58
i organoleptyczne Pod słońcem Toskanii :)
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę